Магазин за Ортопедични стелки, Технически помощни средства, Ортези Плевен

Медис М телефон
0884 944 222
Начало » Новини » Защо стъпалата са толкова важни?
Защо стъпалата са толкова важни?

Защо стъпалата са толкова важни?

Често пъти ни се е налагало да консултираме пациенти, които смятат, че имат здравословен проблем, който води до болки в различни части на тялото. След консултация и обстоен преглед се оказва,че проблема е в стъпалата на човека.

Следващите редове ще Ви запознаят защо е важно да не ги пренебрегваме, а да обърнем специално внимание ако започнат болките в различни части от нашето тяло.

Стъпалата са в основата на целия костно-ставен апарат и ако там има кривене, то се отразява на цялото тяло.

Голяма част от децата между 4 и 14 годишна възраст, страдат от болки в стъпалата, петите, коленете, кръста или гърба, в следствие на бързо израстване. Причините за това може да бъдат: бърз растеж на костите, слаба мускулатура, неразвити сводове на стъпалата, неправилна стойка. Колкото и да се лекуват болки и травми по костно-ставния апарат, в следствие на лоша стойка, ако не се отстрани причината за тях, травмите ще се връщат отново и отново.В случай, че няма налична епикриза, описваща състоянието на пациента, GP-то, трябва да Ви издаде и етапна епикриза.

75% от хората страдат от болки в кръста и гърба.

Причината за това може да е в стъпалата и стойката.

Колкото и да се лекуват болки и травми по костно-ставния апарат, в следствие на лоша стойка, ако не се отстрани причината за тях, травмите ще се връщат отново и отново.

Признаци по които да установим проблеми в ходилата:

1

Падналият напречен свод променя биомеханиката на стъпалото и може да има последствия като:

» Халукс валгус – изпъкнало кокалче

» Пръсти чукчета

» Метатарзалгия – възпаление и болки в предната част на стъпалото

» Удебеляване и мазоли по стъпалата

2

Падналият надлъжен свод или плоскостъпие променя биомеханиката на стъпалото и може да има последствия като:

» Прониращи стъпала – кривене на глезените навътре

» Плантарен фасцит – болки по стъпалата

» Болки в петите

» Възпалени ахилесови сухожилия

3

Висок надлъжен свод (криво, конско, варусно стъпало).

При висок надлъжен свод, стъпалото обикновено не е достатъчно гъвкаво, натоварването е върху петата и предната част на ходилото, което води до деформации на пръстите, мазоли, метатарзалгии, стресфрактури, плантарен фасцит, възпалени ахилесови сухожилия.

След промяна на биомеханиката на стъпалата, в следствие на спаднали или високи сводове, човек започва да криви в глезените (т.н. Прониране) и това повлиява на цялата стойка, защото когато криви глезена, коляното също се завърта, от там таза, кръста и гърба.

Често пъти, хора изпитващи болки в колене или кръст например, лекуват локално проблема, но без успех, защото не обръщат внимание на първопричината – лошата стойка и стъпалата.

Избавете се от умората

Решението е, да се направят индивидуални ортопедични стелки, които да подкрепят сводовете, да сложат стъпалата в неутрална позиция и така да подобрят стойката. Носейки стелки, всеки изминал ден болките и травмите ще отшумяват.

Финландската машина FootBalance, прави анализ на стъпалата и динамично изследване – какво се случва по време на движение и изработва на място индивидуални ортопедични стелки.

Избавете се от умората

Индивидуално изработените стелки служат за:

» правилна постановка на стъпалата;

» по-добър комфорт;

» по-добро здраве за стъпалата;

» перфектна форма.

ДРУГИ НОВИНИ
MEDIS-M.BG използва бисквитки. Продължавайки с разглеждането, Вие приемате използването на бисквитки.